Dragi učenci in  spoštovani starši,

želimo vas spomniti na pomembnost prijaznosti, spoštovanja in sočutja do vseh, s katerimi smo v stiku. V šoli si prizadevamo ustvariti varno in prijetno okolje za vse, zato je zaznavanje in preprečevanje kakršnegakoli nasilja ključnega pomena. Ukrepanje pri zaznavi in preprečevanju nasilja je v skladu z Vzgojnim načrtom šole ter s Pravili šolskega in hišnega reda. Pomembno je, da vsi v ožji in širši skupnosti delujemo v prid ničelni toleranci do nasilja.

Če opazite, da se kdo počuti ogroženega, žalostnega ali neprijetno zaradi ravnanja drugih, ne oklevajte. Takoj poiščite pomoč učiteljev, šolske svetovalne službe ali staršev. Prijavite incident, saj skupaj lahko preprečimo nadaljnje neprimerno vedenje.

Za starše:

  1. Vedite, s kom se vaš otrok druži in kje preživlja čas. To vam pomaga bolje razumeti njegovo okolje.
  2. S komunikacijo s svojim otrokom lahko preprečite in prepoznate, če se počuti ogroženega ali nelagodnega. Spodbujajte ga, da vam pove, kako se počuti.
  3. Poučite svojega otroka, kako naj se odzove, če mu nekdo počne kaj, česar ne želi. Pogovarjajte se o možnostih za iskanje pomoči.
  4. Opozarjajte svojega otroka, da se lahko obrne na druge osebe, sošolce, prijatelje, učitelje, šolsko svetovalno službo ali vas same, če se znajde v situaciji, kjer se počuti ogroženega.

Za učence:

  1. Vedno bodite pozorni na svoje prijatelje in sošolce. Če opazite, da nekdo doživlja težave ali nasilje, ne molčite.
  2. Ne bojte se povedati odraslim (staršem, učiteljem) o kakršnikoli težavi ali situaciji, ki vam povzroča nelagodje.
  3. Vedno reagirajte na nasilje tako, da se umaknete, če se počutite ogroženi, in poiščite odraslo osebo, ki vam lahko pomaga.

Prav tako se spomnite, da majhna dejanja prijaznosti lahko naredijo ogromno razliko. S prijaznostjo in spoštovanjem do drugih ustvarjamo boljšo skupnost in okolje, kjer se vsi počutimo sprejete.

Skupaj lahko ustvarimo šolo, kjer se vsi počutimo varno, spoštovano in podprto. Hvala vam za vaš prispevek k temu cilju. Ne oklevajte, če potrebujete pomoč ali če morate nekaj povedati. Združeni lahko naredimo razliko.

Lepo vas  pozdravljamo.

Polonca Kužner, šolska svetovalna služba                                                      Alojz Velički, ravnatelj

Skupno 178 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost