Spoštovani starši, dragi učenci/ke!

Čas teče in že tri tedne se nismo srečali v šolskih klopeh. Izobraževanje (na daljavo) kljub temu poteka. Da dobimo vsaj delni vpogled v potek dela, smo vam poslali anketo in se ob tej priložnosti tudi zahvaljujem vsem, ki ste jo izpolnili. Rezultati so v skladu s pričakovanimi in si jih lahko sami ogledate. Na podlagi rezultatov ankete, bomo pri našem delu še kaj dopolnili, spremenili in izboljšali. Otrokom ustvarjamo natančen urnik dela in imamo velika pričakovanja glede učenja. Otroci imajo obveznosti, veliko spletnih dejavnosti, poskusov in raznih poročil. Zavedati pa se moramo, da tako, kot mi, so zdaj prestrašeni tudi vaši otroci – naši učenci. Ne samo da slišijo, kaj se vse dogaja okoli njih, tudi čutijo našo nenehno napetost in tesnobo. Še nikoli niso doživeli česa takega. Čeprav se ideja, da nekaj tednov ne greš v šolo, sliši super. Vendar to ni zabaven čas, kot so poletne počitnice. Učenci so ujeti doma in se ne družijo s svojimi  prijatelji.
V naslednjih nekaj tednih se bodo vedenjske težave vaših otrok morda povečevale. Pričakujemo lahko strah, jezo ali protest, da stvari ne morejo narediti normalno, da je vsega preveč, da ne zmorejo …. Verjetno boste lahko opazovali več napadov, izbruhov jeze in opozicijskega vedenja. To je normalno in se v teh okoliščinah pričakuje.
Kar zdaj potrebujejo otroci je to, da se počutijo dobro, sprejeto in ljubljeno. Potrebujejo občutek, da bo vse v redu. Vem, da starši že sedaj vse to nudite vašim otrokom. Mogoče pa boste morali v bodoče še bolj prilagoditi svoj urnik in se posvetiti otrokom še nekoliko drugače. Morda peči piškote, ustvarjati, se igrati družabne igre in si skupaj ogledati filme. Lahko naredite kak eksperiment ali poiščite virtualne izlete v živalski vrt. Skupaj z vso družino preberite knjigo in se o njej pogovorite. Lahko pa tudi ostanete v postelji, se pogovarjajte in ne storite ničesar.
Naj vas ne skrbi, kaj bo, ko bodo šli nazaj v šolo. Vsak otrok je v tej barki in vse bo v redu. Ko se vrnemo v razred, bomo prilagodili pouk in nadaljevali tam, kjer pač učenci bodo. Učitelji so pripravljeni na to! Ne prepirajte se s svojimi otroki, ker nočejo računati. Ne vpiti na svoje otroke, ki ne sledijo programu. Na koncu je duševno zdravje naših otrok pomembnejše od njihovih (akademskih) sposobnosti. In tisto, kar so čutili v tem času, bo še dolgo ostalo v njihovem spominu.

Mi se bomo trudili, da ne bo šolskega dela preveč (čeprav je to za vse učence zelo težko uskladiti). Učitelji bodo v kontaktu z vami in skupaj bomo iskali najboljše možne rešitve.

Upajmo, da zadeva čimprej mine in da se ponovno vrnemo v stare tirnice …

Lepo vas pozdravljam,

Vaš ravnatelj Alojz Velički

REZULTATI ANKETE: priloga

Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost