Že tri leta so minila, odkar smo ob zaključku bralne značke lahko v živo pozdravili in spremljali kakšnega literarnega ustvarjalca. Nazadnje je bila z nami leta 2019 pisateljica Nataša Konc Lorenzutti, leta 2020 smo imeli pouk na daljavo in nismo imeli gosta, lani pa se nam je preko You tuba predstavil Boštjan Gorenc – Pižama.

V četrtek, 19. 5. 2022, je ponovno »posijalo sonce« in v naši športni dvorani »ogrelo naše srčke«. Z nami so bili pesnik, pisatelj, dramatik, scenarist in lanski prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, Feri Lainšček, glasbenica, kantavtorica in skladateljica Ditka ter njen oče, skladatelj in pianist, Gorazd Čepin.

V literarno-glasbenem koncertu »Ne bodi, kar nisi« so nam predstavili pesmi iz pesniške zbirke Ferija Lainščka z naslovom »NE«. Zbirka vsebuje 31 pesmi, ki govorijo o vsakdanjiku najstnic in najstnikov: od uporništva brez razloga, ne preveč naklonjenega odnosa do šole in učiteljev, nerazumevanja zastavljenih meja, do zaljubljenosti in ljubezni. Avtor v pesmih uporablja nikalnice kot: nisem, ne morem, nočem, ne bom, ne vem, ne maram……… Pa še: ne drezaj, ne vprašaj, ne hodi, ne terjaj in…….. ni važno, ni res, ni fajn.

Nam je bilo fajn! Uživali smo v povezavi umetniških besedil, prijetne avtorske glasbe in ganljivega soprana Ditke.

Feri Lainšček se nam je predstavil skozi lastne pesmi. Pravi, da tako najlažje pove čim več o sebi. Kljub temu nam je izdal nekaj svojih življenjskih izkušenj. Povedal nam je, da je prvo pesem napisal v prvem razredu na razglednico. In sicer je deklici, v katero se je zaljubil, napisal: »Zelo si lepa. Ljubim te.« Žal se ta zgodba naprej ni odvijala po njegovih pričakovanjih, saj so bili njeni in njegovi starši zgroženi. Smo pa izvedeli, da se je drugič zaljubil v 6. razredu in da je ta deklica kasneje postala njegova žena, s katero še danes živita skupaj.

Vedno je v življenju hodil svojo pot, nikoli ni slepo »kot bela ovčka« sledil drugim, bil je in je še vedno »črna ovca«, ki ne mara kazalcev na uri, pesmic brez rime, pouka v odmoru, vabil na sestanke…  (Prebral nam je pesem Ne maram).

Ker je bil to predvsem tudi glasbeni koncert, smo lahko njegove pesmi poslušali v izvedbi Ditke in Gorazda, ki pravita, da ustvarjata glasbo le na kvalitetna literarna besedila naših pesnikov in pesnic. Zapela sta nam Lainščkove pesmi kot Ne bodi, kar nisi; Ne čakaj v vrsti, ne bodi  številka in na koncu še Ditkino prvo uspešnico Ne bodi kot drugi. Ditka nas je povabila, da zapojemo skupaj z njo in »dvorana je pela« kot že dolgo ne.

Da je branje tako proznih besedil kot poezije pomemben del našega življenja, pa vedo Naj bralci s predmetne stopnje. Kar 17-im učencem je Feri Lainšček na koncu podelil knjižno nagrado za naj branje. Med njimi je bila tudi Ana Šalamon iz 8.a razreda, ki je prireditev vodila. Pozdravila je občinstvo, napovedala goste in na koncu povabila na oder Naj bralce, zaključila z nekaj podatki o letošnji bralni sezoni ter vse povabila k sodelovanju v novi bralni sezoni. 

Za nami je prijeten kulturni dopoldan, ki bi si ga še želeli ponoviti.

Naj na koncu z vami podelim še pesem F. Lainščka BREZ VEZE:

 

Vir: https://twitter.com/ferifero/status/1021275217166036992

Hoče, 20. 5. 2022                   Lidija Mazgan, mentorica in koordinatorica bralne značke

Skupno 359 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost